Skip Navigation LinksStart  |  Aktuellt  |  2013  |  Bra utrymningsövning – men en person dog!

27 nov 2013

Bra utrymningsövning – men en person dog!

Yara är ett norskägt, internationellt företag som arbetar med tillverkning och försäljning av växtnäring för lantbruk och kemikalier för industrin i ett antal fabriker över hela världen. I Sverige finns verksamhet i Göteborg, Köping, Helsingborg och Landskrona. I Göteborg sitter Yara Miljö som marknadsför maskiner för miljövård.

Säkerhetstänkandet är högt inom Yara, inte minst eftersom man arbetar med miljökänsliga och personfarliga produkter. Därför har man en egen organisation inom koncernen som ansvarar för HESQ-frågor (Health, Environment, Safety och Quality). På varje företag i gruppen finns också en ansvarig för sådana frågor.

Många av utbildningarna genomförs gemensamt för medarbetarna i flera företag. Så gjordes det till exempel i våras när Göteborg stod som värd för en utbildning. Ett femtiotal deltagare från hela Europa samlades i Göteborg. Ansvarig var Bengt-Åke Hellmansson på Yara Miljö:

– Säkerhetstänkandet är högt på Yara, så för oss är det naturligt, men likväl viktigt att vi kontinuerligt utbildar oss inom olika av dessa bitar.

 

Oförberedd utrymningsövning

Bland annat fanns grundläggande brandskyddsutbildning med på programmet under utbildningsdagarna. Till detta moment anlitade man Utvägen Göteborg.

För att göra det hela mer realistiskt och pedagogiskt lade man in en utrymningsövning mitt i utbildningen, som var helt oförberedd. Det vara bara Bengt-Åke och en person till som kände till vad som skulle hända.

Man började med grundläggande brandskyddsövning i lektionssalen. Samtidigt la Utvägen ut rök i entrén till byggnaden där man var och så drog man igång larmet! Utrymningen gick bra, alla kom till återsamlingsplatsen, men vid genomgången efteråt fick deltagarna en liten chock.

”Alla kom visserligen ut, men en person dog”, säger utbildningsledaren efteråt. En person hade nämligen tagit vägen genom entrén och hade det varit på riktigt hade han förmodligen inte överlevt. Men nu var det bara en övning och personen satt med i salen, livs levande.

 

Fullkomligt realistiskt

– Att öva på det här sättet är oerhört effektivt, sammanfattar Bengt-Åke Hellmansson. Det blir fullkomligt realistiskt. Pulsen stiger och man får en riktig tankeväckare när man får höra att en medarbetare är ”död”.

Övningen fortsatte och sedan fick deltagarna träna på brandsläckning med filt och praktiskt handhavande med brandsläckare.

– Att få hålla i en brandsläckare och släcka en eld på riktigt är också något som alla borde göra i verkligheten, säger Bengt-Åke. Det går att läsa sig till hur man ska göra, men det är en helt annan sak i verkligheten. Att få göra sådant här under ordnade former kan förhoppningsvis göra så att man inte grips av panik den dagen man ställs inför situationen på riktigt.

 Övningen, som helt hölls på engelska, fungerade utmärkt enligt Bengt-Åke Hellmansson, som bara har fått positiva reaktioner från deltagarna.