Skip Navigation LinksStart  |  Referenser  |  Teknik  |  Kontor  |  Mölnlycke Health Care

Mölnlycke Health Care

Ser skyltar överallt
– Jag föredrar öppna landskap ur säkerhetssynpunkt, säger Thomas Lindblad.
Thomas Lindblads målsättning med säkerheten på Mölnlycke Health Cares huvudkontor i Göteborg är glasklar: – Var du än står på företaget ska du se en utrymningsskylt, så att du lätt kan ta dig till en utgång.

Thomas Lindblad är säkerhetsansvarig på Mölnlycke Health Cares kontor, forskningslaboratorium och teknisk verkstad som är inrymda i en större flervåningsfastighet. Företaget använder tre våningsplan med en sammanlagd våningsyta på ca 6 000 kvadratmeter. Fastigheten är från 1950-talet men helrenoverades i samband med att Mölnlycke Health Care flyttade dit 1999.

– Tillsammans med Utvägen i Göteborg gjorde vi en grundlig genomgång och analys av lokalerna, berättar han. Även om Thomas riskerar att bli kallad ”en tjatig jäkel”

av sina arbetskamrater så slutar han inte påminna om brandfarliga risker. Gamla radioapparater åker ut direkt, likadant om någon tar med sig en egen kaffekokare.

– När det händer något allvarligt är det för sent, säger han. Oftast är det ju slarv som ligger bakom många bränder, därför är det förebyggande arbetet så viktigt.

Öppna landskap

Kontorsdelen är ett stort landskap med några enstaka grupp- och konferensrum.

– Jag föredrar öppna landskap ur säkerhetssynpunkt, säger Thomas Lindblad, man får en större överblick och bättre sikt.

Företaget är indelat i fyra brandceller med dörrar som skiljer kontor från laboratorium och verkstad. Det går inte att missa utrymningsskyltarna på kontoret. Var du än står ska du se en skylt. Utrymningsskyltningen i labb och lager har man löst genom efterlysande linjer, eftersom det kan stå vagnar och pallyftare i vägen för skyltarna titt som tätt. Trots att det används en del gas i labbet är det ingen hög risk, gastuberna är förvarade i källaren.

Övning och utbildning

År 2000 genomförde man en omfattande utbildning av personalen under närmare tre timmar. Alla fick bland annat tillfälle att gå i rök och känna sig fram.

– Det var både uppskattat och lärorikt och det blir på allvar, menar Thomas Lindblad. Vi fick mycket bra respons från personalen.

I oktober genomfördes också en större skarp utrymnings-övning där man lade ut rök.

– Övningen gick bra, alla kom ut på fem minuter och blev avprickade på återsamlingsplatsen av de ansvariga utrymningsledarna. Kritiken vi fick var att vi inte stängde dörrarna efter oss och att man missat att kontrollera om det var tomt på toaletterna.

Även registrering av besökarna till Mölnlycke Health Care ingår i företagets säkerhetsrutiner. Alla som besöker företaget registreras i ett speciellt system. Där står tidpunkten för in- och utpassering samt vem på företaget man besöker.

Vid ett eventuellt larm skrivs en lista på besökarna ut och de prickas sedan av vid återsamlingsplatsen.

– Vi har ännu inte råkat ut för något allvarligt, säger Thomas Lindblad. Det värsta tillbudet var en bulle i mikron som började ryka. Och om något skulle hända så har vi gjort vad vi kunnat säkerhetsmässigt här på företaget.

Utvägens samarbete med Mölnlycke Health Care

• Nulägesanalyser, även vid ombyggnationer
• Uppmärkning
• Utrymningsplaner
• Organisation och rutiner
• Grundutbildning i utrymning och larm
• Praktisk brandsläckningsövning
• Bombhotsutbildning
• Utrymningsövningar
• Serviceavtal

Utvägens arbete med Mölnlycke Health Care

» Nulägesanalys
» Brandskyltar
» Utrymningsplan