Skip Navigation LinksStart  |  Referenser  |  Teknik  |  Övriga  |  Arlanda

Arlanda

Unik brandhiss i nya flygledartornet
Nu står det nya flygledartornet färdigbesiktigat på Arlanda. Det arkitektoniskt spännande tornet, 83 meter högt, sägs bjuda på en milsvidd utsikt, man ser både Domkyrkan i Uppsala och Globen vid fint väder. I december börjar tornet användas i samband med att Arlandas tredje bana öppnas.

Högst upp i tornet finns en överbyggnad med fyra våningar där kontrollrum, ramptjänsten och all teknik ryms. I tornets skaft löper olika schakt för hissar och kablar. Där går också gallerdurktrappan med 400 trappsteg och brandhissen, som är en unik installation i Sverige.

Brandhissen gör det möjligt att evakuera personalen vid en brand. Tack vare ett fläktsystem kan hissen användas trots rökutveckling. Det beror på att övertrycket som skapas i schaktet gör att röken inte kan tränga in. Fläktsystemet är en amerikansk metod som används i Sverige för första gången.

Utvägen har medverkat vid utrymningsinstallationerna och man har bland annat målat efterlysande linjer, placerat utrymningsskyltar och gjort planmarkeringar, säger platschef Ingemar Jonasson från byggföretaget Peab.

Utvägens arbete med Arlanda

» Projektering
» Utrymningsplan