Skip Navigation LinksStart  |  Referenser  |  Tillgänglighetsanpassning  |  Övriga  |  Simrishamns kommun

Simrishamns kommun

Kontrastmarkeringar i alla av kommunens fastigheter
Simrishamns kommun visar omtanke om sina invånare. Alla kommunala lokaler har märkts upp med kontrastmarkeringar för att tillgänglighetsanpassas. Utvägen Skåne Syd fick uppdraget och genomförde det på några månader.

Simrishamns kommun har lokaler på över 100 000 m2. Det är bland annat skolor, bibliotek, vårdcentraler och kontor. Ofta offentliga lokaler dit allmänheten har tillträde. Alltså måste fastighetsägaren, enligt Boverkets förordningar, se till att lokalerna är tillgängliga för alla i samhället, oavsett funktionsförmåga. Fredrik Lindh på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Simrishamns kommun fick ansvaret för beställningen.– Valet föll på Utvägen, som vi hade varit i kontakt med tidigare, berättar han. Vi blev väldigt nöjda med arbetet som utfördes. Jag har stort förtroende för Utvägen som har hög kompetens inom området. Allt var klart inom några månader, så det gick väldigt fort och dessutom blev det rätt. Kontrastmarkeringarna gjordes bland annat på trappor utomhus, vilket är lite speciellt. Det finns olika metoder för detta. Ibland fräser man markeringarna i betongen eller stensättningar och målar med en särskild färg. I dessa fall har man använt de vanliga prickarna som klistras fast. – Vi får se hur länge de håller, säger Fredrik Lindh. Det är så klart större slitagerisk utomhus, men vi har ju ett gynnsamt klimat i Skåne i jämförelse med många andra delar av landet. 
Kommunen och Utvägen håller på med att prova om man kan använda prickarna vid Sankt Olofs-badet. Det finns en upphöjning runt poolen som borde märkas upp. Även om badsäsongen inte är så lång, så blir det spännande att se om prickarna håller för vatten och klor. Förutom kontrastmarkeringar har Utvägen hjälpt till med annan uppmärkning i kommunens lokaler, bland annat skyltning av utrymningsvägar och gjort utrymningsplaner.